Vihreä lippu -sertifioidussa Marjalan koulussa luodaan yhteisöllisyyttä ja tehdään ympäristösäästöjä Tulosta


Joensuulaisessa Marjalan koulussa on tehty ympäristötyötä suurella sydämellä jo yli vuosikymmenen ajan. Tänä keväänä työ sai tunnustusta, kun Suomen ympäristökeskuksen Kohti hiililineutraalia kuntaa -hanke valitsi koulun kuukauden päästövähentäjäksi. Koulu on edistänyt esimerkillisesti ja pitkäjänteisesti ympäristökasvatusta ja vähentänyt koulun ympäristökuormitusta.

 
Taiteellinen tekeminen tuo ympäristökasvatukseen henkilökohtaisuuden, moniaistisuuden ja moniäänisyyden Tulosta– Kun taidetta tehdään yhdessä ja jaetaan, ihmisten moniääniset suhteet ympäristöön pääsevät esille, sanoo taidekasvattaja Tiina Humaloja. Hän innostaa Merkityksellinen maisema -oppaassa taideperustaiseen ympäristökasvatukseen puutarhassa ja metsässä.


Samalla kun lukija saa uudesta kirjasesta helposti sulavan annoksen ympäristöstä ja yhteisöstä ammentavan taiteen käsitteitä, hän pääsee kurkistamaan tekemisen meininkiä ja ihania pienoismaailmoja.

 
Koulupuutarhaa perustamaan Tulosta


Suomessa toimii ainakin muutamia kymmeniä koulupuutarhoja, ja kiinnostus toimintaa kohtaan on vahvassa kasvussa. Syksyllä 2016 voimaan astuva uusi opetussuunnitelmakin kannustaa kouluja kasvattamaan kasveja. Puutarhakasvattaja Pinja Sipari kertoo vinkkejä koulupuutarhatoiminnan aloittamiseen ja rohkaisee soveltamaan niitä myös päiväkodeissa ja nuorisotaloilla.

 
Konkreettinen ympäristökasvatustapahtuma Helsingin yliopistossa Tulosta


Näppärät ympäristökasvatuksen kurssin opiskelijat antoivat kahdelle vanhalle kuntopyörälle uuden elämän Helsingin yliopistolla järjestetyssä ympäristötapahtumassa. Tapahtuma toi opiskelijoille tervetullutta käytännön tuntumaa arjen ympäristöasioihin.


Kuntopyörään asennetun generaattorin avulla polkija voi laskelmien mukaan tuottaa 50–200 W energiaa. Se on tarpeeksi useamman laitteen samanaikaiseen lataamiseen! Tällä rakennelmalla ei tosin voi varastoida tuotettua sähköä.

 
Luokasta luontoon – hyviä kokemuksia Tulosta


Ulos lähteminen toi Luokasta luontoon -hankkeessa pilotoineiden koulujen opetukseen monipuolisuutta, motivaatiota, osallisuutta ja aktiiviisuutta. Suomen Ladun sivuilla on julkaistu opettajanmateriaali, joka on kerätty hankkeen pilottikoulujen tunneista koulumetsissä.

 
Ympäristömerkintä voi saada ruoan maistumaan uudella tavalla Tulosta


– Ympäristöystävällinen ruoka maistuu hyvältä sekä suussa että sydämessä! Suomen ympäristökeskuksen professori Eeva Furman innostui ilmastomerkitystä lounaastaan. Hänen työpaikkaruokalassaan on kokeiltu, miten uusi merkintä vaikuttaa ruokalassa.

 
Oivalluksia opsista: Yhteiskuntaoppi on keskeinen ympäristöoppiaine Tulosta


Yhteiskuntaopilla ja ympäristökasvatuksella on runsaasti samoja tavoitteita: opetuksella halutaan tukea oppilaiden kasvua aktiivisiksi ja vastuuntuntoisiksi kansalaisiksi. Todellisiin, ajankohtaisiin kysymyksiin tutustuminen on mielekäs tapa oppia. Erilaisuuden ymmärtäminen, ihmisoikeudet, kriittinen ajattelu ja demokratian periaatteet ovat yhteiskuntaopin ydinainesta. Yhteiskuntaopissa on siis aineksia koulun keskeiseksi kestävän kehityksen oppiaineeksi!

 
Hei, olen roskapoliisi! Tulosta


Vantaalla on työskennellyt lähes puolen vuoden ajan kymmenen roskapoliisia, joista Anne Heinonen on yksi.


Roskapoliisien tehtävänä on vierailla vantaalaisissa taloyhtiöissä, naapurustoissa, kouluissa ja yrityksissä ja puhua ihmisille kierrätyksestä ja roskan kiertokulusta.

 
Lyke-verkoston ihmisiä – Kirsi Sali Tulosta


Kirsi Sali työskentelee Nuorisokeskus Anjalassa kehittämispäällikkönä, ja hän on suunnitellut myös monia Nuorisokeskus Anjalan Ympäristökoulu Reginan ohjelmia. Näitä ympäristökasvatusohjelmia tarjotaan Kouvolan varhaiskasvatukselle ja kouluille. Lisäksi ympäristökasvatus on osana leirikouluohjelmia ja Anjalan arkikäytäntöjä.

 
Terveisiä Joensuun ympäristökasvatustiimiläisiltä Tulosta


Kasvitieteellisen puutarhan, Botanian, kahvila täyttyi puheensorinasta, kun me 23 joensuulaista varhaiskasvattajaa kokoonnuimme pohtimaan kestävän elämäntavan käsitteitä ja ideoimaan kaupungin päiväkoteihin ympäristökasvatuksellista vinkkilistaa.

 
Syksen kuulumiset toukokuussa 2016 Tulosta


Lue kuulumiset Syksen kevätkokouksesta, ympäristökasvatuksen yhteistyöverkostojen tapaamisesta ja järjestömme vaikuttamistyöstä! Tulossa: Ympäristöreportterit-kilpailu nuorille sekä Ulos – Ut – Out -suurtapahtuma kaikille ympäristökasvattajille.

 


Kategoriat


Ajankohtaista

uudistus

Vihreä lippu uudistui!

FEE Suomi on julkaissut hallinnoimastaan kasvatusalan ympäristöohjelmasta Vihreästä lipusta uuden, entistä...

Sykse on nyt FEE Suomi

Suomen Ympäristökasvatuksen Seura eli Sykse ry on ottanut käyttöön uuden markkinointinimen FEE Suomi. Nimenmuutoksen myötä...
liput

Vihreät liput liehuvat – maapallo kiittää!

Suomen Ympäristökasvatuksen Seura on myöntänyt kestävän kehityksen kasvatuksen Vihreä lippu -tunnuksen yhteensä 128...

Ulos -ut -out!

Kansainvälinen ulkona oppimisen suurtapahtuma Turkuun kesällä 2017!Lue lisää täällä
kiertovihko

Maailman lapset yhdistävää ympäristökasvatusta – Vihreän lipun kiertovihkotempauksen satoa

Kansainvälisesti jaettua ympäristökasvatuksen iloa on riittänyt kuluneen kevään aikana, kun yhteensä 23 kiertovihkoa on...

Vihreä lippu -koulusta kuukauden päästövähentäjä!

Suomen ympäristökeskus on palkinnut joensuulaisen Marjalan koulun kuukauden päästövähentäjänä. HINKUteko -palkinto valitaan...

Lausunto maisema-alueista

Valtakunnallisilla maisema-alueilla on tärkeä rooli ympäristöön liittyvien arvojen muodostamisessa. Tutustu tarkemmin...

Ympäristökasvatus uuteen Vasuun

Opetushallitus on aloittanut uuden valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman valmistelun. Suomen Ympäristökasvatuksen...

Kevätkokous ja verkostotapaaminen

Suomen ympäristökasvatuksen Seuran kevätkokous järjestetään 30.3.2016 klo 16.45 Lahdessa, Tapanilan hiihtomajalla...
ilmoittaudu-nyt-yhteinen-maapallo-koulutuksiin

Ilmoittaudu nyt Yhteinen maapallo -koulutuksiin!

Miten käsitellä globaaleja ympäristökysymyksiä koulussa ja päiväkodissa ikätasoon sopivasti? Suomen Ympäristökasvatuksen...


vlbanner

Sykse löytyy myös Twitteristä!